29.7.2017

Galtsunostalgiaa ja akuuttia poskien punoitusta

Nostalgia. Tuttu ja myötähäpeääkin herättävä tunne, tai kuten 8-vuotias poikani kuvaili: tunne joka kuumottaa muistellessa vatsassa.

Nostalgian tunne on vahvasti läsnä ILMIÖn tuotantoprosessissa. Kyse on eräänlaisesta kotiinpaluusta, kuin vierailisi lapsuusajan maisemissa vuosien jälkeen. Taideohjelmaa kootessa yhdessä Maria Junnon ja Rose Pietolan kanssa, pohdimme kuvaavinta mahdollista kokonaisuutta nostalgialle ja oudolle “vatsan kuumotuksen” tunteelle. Kokemamme etäisen tuttuuden, kaihon tunne – mistä se rakentuu?

Vatsan kuumottelua ja akuuttia poskien punoitusta esiintyy usein selatessa vanhoja valokuvia. Lassi Varinen herätti vanhat luurangot kaapista internetarkelogisen projektin muodossa – ja niin syntyi IRC-Galleria-blogi, joka arkistoi kuvapalvelu IRC-Gallerian kauneimpia, karuimpia ja aidoimpia kuvia 2000-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Kuvia katsoessa muistuu mieleen mikä valokuvan rooli oli 2000-luvun alussa: nykyiseen harkittuun ja muokattuun kuvakulttuuriin verrattuna IRC-Galleria -kuvista paljastuu piilotettuja puoliamme, välittömyyttä sekä tunnetiloja, joita sosiaalisen häpeän pelossa ei kuvavirroissamme enää näy.

Kutsuin taiteilija Iida Piin toteuttamaan oman kokonaisuutensa IRC-Galleria -kuvakulttuurin inspiroimana. Piin teoskokonaisuus Summer of 69 valloittaa Linnunsiiven tilan valokuvan ja installaation muodossa, resonoiden 2000-luvun alun nousukauden hektisestä riemusta.

IRC-Galleria oli sosiaalinen media ennen kuin kyseistä termiä oli edes keksitty. IRC-Galleria-blogi nostaa esille IRC-Gallerian kultalonkerontuoksuisimmat otokset luoden aikakapselin internetaikaan, jota ei enää ole. Se on kunnianosoitus aikaan, jolloin tykkäyskulttuuri ja arjen turha kiillottelu internetissä olivat vielä tuntematonta tulevaisuutta. Kuvat heijastavat rehellisesti ajan henkeä ilman filttereitä.

Sukella kuvavirtaan Linnunsiivessä ja jatka aikamatkaa netissä osoitteessa ircgalleria.tumblr.com ja Instagramissa @ircgalleria.

Teksti: Milja Moilanen
Taustakuva: IRC-Galleria-blogi
Kuva: Iida Pii