29.7.2017

WOJCIECH

19:00 // PAVILJONKI

 

Muutamia vuosia sitten kysyin Wojciechia esiintymään H2Ö:hön ja vastasit:
”Ikävä kyllä Wojciech on heittänyt lusikan nurkkaan, päästänyt kylmän pierun, liittynyt suorasääristen joukkoon, mennyt kauas vuorten taa, jne.”
Nyt bändi tekee kuitenkin paluun ainakin ILMIÖ-keikan ja tupla-albumin muodossa. Mistä moinen uukkari, Jari Oisalo?

Joo, muistuu vieläkin mieleen nuo tunnelmat, joita olen selvästikin yrittänyt pehmentää tuollaisella montypythonmaisella vastauksella. Kyllähän mua taisi vallitseva tila vituttaa oikein kunnolla. Mutta ei auttanut. Ei ollut bändiä, eikä uusia biisejä, joten oli parempi vaan skipata keikka vaikka kurjalta tuntuikin.
Tosiaan syksyllä 2010 aloiteltiin Lehtosen Samin kanssa demottamaan uusia biisejä, joista sitten viisi saatiin seuraavan vuoden kesään mennessä kohtalaisen hyvälle mallille, mutta sen jälkeen alkoikin äänitykset, biisien sovittaminen, yms. tökkiä. Istuttiin vaan tuntitolkulla studiolla ja kärvisteltiin. Lopulta sessiot vaan hiipuivat ja biisit jäivät koneelle odottamaan parempia aikoja.
Wojciech oli julkaissut vuosina 2004-2009 neljä pitkäsoittoa ja yhden kahdeksan biisin EP:n, joten olihan siinä tullut säädettyä, ehkä vähän liikaakin. Nyt jälkeenpäin ajatellen oli ihan hyvä juttu, ettei levy tuolloin edennyt pidemmälle, vaan saatiin rauhassa ottaa W-juttuihin etäisyyttä ja tehdä välillä muita musahommia – mikä selvästi teki hyvää.
Kevättalvella 2016 juteltiin Samin kanssa ja päätettiin että tehdään levy valmiiksi, tai että ainakin yritetään. Kesä meni eräänlaista esituotantoa tehdessä kun niiden viiden kesken jääneen biisin lisäksi valittiin 20-30 demon/raakileen joukosta ne kiinnostavimmat joita sitten lokakuussa alettiin työstämään. Oli vähän samanlainen fiilis ja tekemisen meininki mitä Ystävät, toverit -levyn sessioissa 14 vuotta aiemmin. Kaikki tuntui helpolta ja ideoita riitti. Isommilta ihmettelyiltä vältyttiin ja ennen kuin vuosi vaihtui niin äänitykset oli 99% paketissa.

No mutta, hyvä että päätitte jatkaa! Palata säätämisen ikuiseen valtakuntaan.
Lähetit mulle masteroimattoman version levystä joskus alkuvuodesta ja tykkäsin kuunnella sitä paljon talven kulumista odotellessa. Ilman mitään liikoja rapsutteluja täytyy sanoa, että erityisesti aloitusbiisi oli grooveineen ihan erityisen upea. Aistinko levystä jonkin tarkoituksellisen suuremman teemakokonaisuuden? Vai jäivätkö aivot sätkimään pelkän arkisen pareidoliakohtauksen armoille?

Kiitos, kiitos! Ja kyllä, aistisi aistivat aivan oikein! Jostain suuremmasta on tällä kertaa kyse, mutta mitään tarkentavaa vastausta en osaa antaa. Mutta ehkä jotain suuntaa-antavaa, kuten vaikkapa: etkot; syntymä; elämä; kuolema; mahdolliset jatkot ja niiden sijainti (koska Woody Allenin sanoin ”When you’re dead it’s hard to find the light switch”); ulottuvuudet; aika; syklit; ikuisuuden ymmärtämisen mahdottomuus – tai ainakin haastavuus; unien kautta avautuvat päänsisäiset maailmat ja ajan ulkopuolella sijaitsevien kaupunkien kattokeitailla nautitut kylmät oluet ja jo taakse jääneen, menneen tulevaisuuden muistelu hyvässä seurassa. Niin ja hard core scifi, tietenkin.

Entä onko sun Tyynyt-yhtye nyt vuorostaan heittänyt lusikan nurkkaan, päästänyt kylmän pierun, liittynyt suorasääristen joukkoon, mennyt kauas vuorten taan, jne.? Teidän viime kesäinen H2Ö-keikka oli kerännyt kehun jos toisenkin meidän palautelootaan.

Kiva kuulla, että oli kehujakin tullut. Ja ei, ei olla heitetty lusikkaa nurkkaan, tms. Tässä on nyt vaan pidellyt pientä taukoa ja kevään/kesän aikana olisi tarkoitus väkertää uusia demoja ja katsella mihin ne johtavat. Eli kyllä sieltä vielä uusi Tyynyt-levykin jossain vaiheessa ilmestyy.

Mitens Wojciechin nykyinen keikkakokoonpano? Pr-kuvaa tillottaessa huomasin tuttuja naamoja löytyneen mukaan. Käsittääkseni vaihtuvuutta ollut sitten viime kerran. Loksahtiko palikat kivuttomasti paikalleen? Joko olette ruvenneet reenaamaan ILMIÖtä varten?

Vaihtuvuutta, kyllä. Vuoden alussa mietittiin että keitä kysytään ja Sami ehdotti Heidiä, Nickeä ja Jussia, eli entuudestaan tuttuja tyyppejä. Mulle sopi mainiosti. Heidihän soitti vuoden 2012 Ystävät, toverit -keikoillakin. Täytyy sanoa, että nyt on kyllä hyvä kokoonpano, niin soittamisen kuin henkilökemiankin puolesta. Tässä on nyt treenattu jo noin puolitoista kuukautta ja live-setti alkaa paria biisiä lukuunottamatta olla jo kasassa.
Wojciech vuonna 2017 on: Jari Oisalo (kitara, laulu), Sami Lehtonen (kitara, koskettimet, taustalaulu), Heidi Horila (koskettimet, taustalaulu), Nicklas Hägen (basso), Jussi Virkkumaa (rummut).

Kuinka monta kertaa yhteensä, kaikkien näiden vuosien aikana, joku ulkopuolinen on kirjoittanut bändin nimen täysin oikein?

Päivän naurut, kiitos! Jaa-a… kuinkahan monta… ehkä sitä muutama kahdeksan oikein on tullut todistettua.

https://youtu.be/qkLhYVwHHAA